SEO

Google Sıralamanızı Yükseltecek 5 Kanıtlanmış Yöntem

Herkes web ortamındaki görünürlüğü güçlendirmek ister. Bunun için takip edilebilecek çok kısa yollar vardır.

Gerçeği söylemek gerekirse SEO çok daha uzun soluklu bir oyundur. Uzun soluklu sonuçlar bekleyen insanların büyük bir kısmı bu nedenle başlangıçta istediğini alamaz.

Bu yazıda Google arama motoru sonuç sayfasında sitenizin görünürlüğünü yükseltmek için ihtiyaç duyacağınız birkaç adıma değinilmiştir.

Ancak esasında tek bir soruna odaklandığınızı bilmek şaşırtıcı olmayacaktır.

Google Sıralamalarını Geliştirmek Ne Kadar Zaman Alır?

Bu soruya verilecek cevap aslında çok açıktır. Bu sorunun cevabı duruma göre değişiklik göstermektedir.

Bunun sinir bozucu olduğu doğrudur ama gerçek maalesef budur. Google sıralamalarını geliştirmenin ne kadar zaman alacağı yapılacak çalışmalara ve onların etkisine bağlıdır.

SEO standart bir çalışma değildir. Her durumda birbirinden farklı değişkenler yer almaktadır.

Yetenek, bütçe, rekabet düzeyi ve sitenizin rekabetteki durumu gibi pek çok farklı faktör söz konusudur. Bunların her birisi çalışmaların etki süresini etkileyecektir.

Bu nedenle bir şeyleri kısa süre içerisinde halletmeye çalışmak sitenizin performansından ödün verirken uzun vadede sonuç almaya çalışmak sitenizin sıralamasını güçlendirecektir.

Sürekli Gelişmek Önemli

Google arama sonuçlarında sıralama elde etmek biraz zaman alıcı olabilir ama buna alışmak gerekmektedir. Kısaca belirtmek gerekirse arama motorunun algoritması bir siteyi sürekli yeniden değerlendirebileceği için sitenin sürekli gelişmesini sağlamak önemlidir.

Birçok farklı faktör hesaba katıldığı için arama motoru sonuç sayfasında hızlı bir biçimde değişiklik beklenmesi doğru değildir. Sitenizde çok ciddi değişimlerin olmasını istiyorsanız çalışma yaptığınız sürenin üzerinden birkaç ay geçmesini beklemeniz gerekmektedir.

Sitenizde çeşitli çalışmalar yaptıktan sonra öylece oturup beklememelisiniz. Sitenizde çalışmalara devam etmeli ve en büyük hedefiniz olan üst sıralarda yer alabilmek için sitenizi güçlendirmeniz gerekmektedir.

Sürekli gelişim oldukça önemlidir. Sürekli gelişim sitenizin taranabilir olmasını sağladığı gibi dizine eklenmesini kolaylaştırmaktadır. Düşük kaliteli URL’ler Google tarafından nadiren taranmaktadır. Bu nedenle bu sayfaların çok olması teoride Google’ın yeniden değerlendirme süresini uzatmaktadır.

Arama motorları tarafından nadiren ziyaret edilen sayfaları aniden ortadan kaldırmayı düşünmemelisiniz. Bu sayfalardan bazıları çok değerli anahtar kelimeler veya sözcük öbekleri için sıralamada yer alıyor olabilecektir. Bunları kaldırmak arama motorundaki sıralamanızı ve sitenizin trafik değerlerini önemli ölçüde etkileyecektir.

Bu riskin varlığından ötürü Google sık sık kalitesiz sayfaları ortadan kaldırmak yerine öncelikle onları güçlendirmek için çaba göstermenizi tavsiye etmektedir.

Google’da Sıralama Elde Etmek Ne Kadar Sürmektedir?

Ahrefs tarafından gerçekleştirilen bir araştırma Google’da sıralama elde etmenin ne kadar zaman alacağını göstermektedir. Bu araştırmadan elde edilen önemli bilgiler şu şekildedir:

  • Ortalama rakamlara göre, ilk 10 sonuç içerisinde yer alan bir sayfanın yaşı 2 yıldır. Bununla birlikte ilk sırada yer alan sayfaların ortalama yaşı 3 yıldır.
  • İlk 10 içerisinde yer alan sayfaların sadece yüzde 22’si 1 yaşından küçüktür.
  • Araştırmada yer alan sayfalardan sadece yüzde 6’sı son bir yıl içerisinde en az bir anahtar kelime için en iyi 10 sonuç içerisinde yer almaktadır.
  • En iyi performans ortaya koyan 6 sayfaya odaklanıldığında ise bunların büyük bir kısmı ilk 10 içerisinde 2-6 ay arasında gelebilmiştir.

Bu verilerden yola çıkıldığında çok daha ilginç bir sonuç elde edilmektedir. Araştırmada yer alan sayfaların yaklaşık yüzde 94’ü son bir yıl içerisinde hiçbir şekilde arama motoru sıralamalarında ilk 10 içerisine girememiştir.

Google Sıralamanızı Nasıl Geliştirirsiniz?

Yukarıdaki verilerden görebileceğiniz gibi 1 yıl içerisinde ilk 10 içerisine girmek son derece yoğun çaba, yetenek ve şans gerektirmektedir. Google sıralamanızı yükseltmek istiyorsanız bu gerçeği kabul ederek yola çıkmalısınız.

Sitenizin sunmuş olduğu satışları ve dönüşümleri artırmak için sitenizin Google’da ilk sıraya çıkarmanız gerekmektedir. Bunu yapabilmek için aşağıdaki beş adımdan faydalanmayı düşünebilirsiniz.

1. Temelden Başlamalısınız

Kalitesiz site yapısı ve bilgi mimarisi demek en iyi SEO kampanyalarından dahi berbat sonuçlar elde edilmesine neden olmaktadır.

Siteniz kullanıcıların gezinti yapamayacağı kadar kötüyse ve Google sitenizi taramakta zorluk çekiyorsa sıralamanız ciddi anlamda zarar görecektir.

İlk olarak mobil platformda kullanılabilirliği düşünmelisiniz. Başarının yolu tam olarak buradan geçmektedir.

Teknik SEO Denetimi Yapmalısınız

Google algoritması yüzlerce farklı sinyalle hareket edebilen bir algoritma olma özelliğini taşır. Bununla birlikte Google sitelerin sıralamalarını belirlerken makine öğrenimi sisteminden yararlanmaktadır.

Bu şekilde bir durumun olması SEO temel bilgilerine odaklanılması durumunda dahi rakiplere göre çok büyük bir avantaj elde edilmesini sağlamaktadır. Bunun için ilk olarak teknik SEO denetimini gerçekleştirip sitenizde yer alan eksiklikleri tamamlamalısınız.

Kopya İçerikleri Düzeltmelisiniz

Kopya içerik problemi genel olarak teknik bir problem olarak görülebilmektedir. Aynı sayfanın birkaç farklı versiyonuna sahip olmanız durumunda bu problemle karşı karşıya kalabilirsiniz. Örneğin, http://www.example.com, https://www.example.com, http://example.com ve https://example.com adreslerinin her birisi Google’a göre birbirinden farklıdır.

Bu tür kopya içerik problemlerine sahip olmak istemiyorsanız .htaccess dosyanızda gerekli yönlendirmeleri yapmanız gerekmektedir.

2. Mobili Optimize Etmelisiniz

Google mobil öncelikli indeksleme yaklaşımını benimsediği için ardık sitenizin mobil dostu testleri geçmesi gerekmektedir. Daha önceden algoritma sitelerin masaüstü versiyonlarını hesaba katarak indeksleme çalışması yaparken artık mobil görünümü hesaba katarak indeksleme yapacaktır.

Mobil sıralama açısından problem yaşamak istemiyorsanız mobil cihazlarda sitenizin daha az işlem gerektirmesine dikkat etmeli ve sitenizin performansını yükseltmeye çalışmalısınız.

İşlemler

Kullanıcının sitenizde ne yapmak istediğini düşünün. Kullanıcı sitenize girdikten sonra mutlaka bir şeyler yapmak isteyecektir. Kullanıcının bu isteğini yerine getirebilmesi adına işlemleri azaltmaya ve basitleştirmeye çalışmalısınız.

Sitenizi ziyaret edecek olan kullanıcıların göreceği ilk beş nesne ne olacaktır? Sitenizi gezecek olan kullanıcıların çok fazla efor sarf etmeden bu işi yapmaya çalışmasını sağlamalısınız.

Performans

Sitenizi ziyaret eden kullanıcılar ürün ve hizmetlerinize ulaşmak için sayfayı epey aşağı kaydırmak zorunda mı kalıyorlar? Sitenizde yer alan görsellerin sitenizin açılış hızını etkiliyor mu? Google’ın site hızını bir mobil sıralama faktörü olarak değerlendirdiğini biliyor musunuz?

Yüklenme süresi mobil cihazlarda oldukça önemli bir faktördür. Bunun sebebi mobil cihazların normal bilgisayarlara göre daha düşük bağlantı hızına sahip olmasıdır. Bu nedenle sitenizin performansını göz önünde bulundurarak ilk olarak sitenin mobilde yüklenme hızını kontrol etmelisiniz.

3. Hızı Optimize Etmelisiniz

Hem mobil hem masaüstü için sitenizin hızını kontrol etmeli ve onu sürekli geliştirmeye çalışmalısınız. Bunun için Google PageSpeed kullanabilirsiniz. Google PageSpeed kullanarak sitenizin performansını düzenli olarak kontrol edebilirsiniz. Sitenizin hızını optimize etmek için aşağıdaki önerilerden faydalanabilirsiniz.

Görsel Dosyalarının Boyutu

En favori görsel düzenleme programını kullanmalısınız. Görseli sitenize eklemeden önce onu sıkıştırarak optimize etmelisiniz. Son olarak, oluşturduğunuz görselin sitede kullanacağınız yere en uygun şekilde yerleşmesini sağlamalısınız.

Script İşleme

Sitenizin güzel gözükmesini sağlamak için JS ve CSS dosyalarından faydalanıyor olabilirsiniz. Bu dosyaların çok fazla olmamasını sağlamalısınız çünkü bu dosyalar sitenizi yavaşlatacaktır. En basitinden yorumları ortadan kaldırarak bu dosyaları küçültmeyi başarabilirsiniz.

Birden fazla scripti tek bir dosyaya sığdırabilmek mümkündür. Sitenizde bunu yapabilme fırsatına sahip olduğunuz zaman ilk fırsatta bu adımı atmalısınız. Böylece sunucunda çeşitli dosyalar çağırmak yerine hepsini tek bir dosyayı çağırarak işlemeyi başarabilirsiniz.

4. Linkler Üzerinde Çalışmalısınız

Hem dahili hem harici linkler sitelerin sıralamasında önemli etkilere sahiptirler. Sitenizin linklerini sıralama elde edebilmek adına en iyi şekilde yönetmek istiyorsanız aşağıdaki önerileri hesaba katmalısınız.

Bozuk Linkler

Birçok site sahibi bozuk linkleri göz ardı etme gibi bir alışkanlığa sahiptir. Bu durum kullanıcı deneyiminin çok daha kötü olmasına neden olabileceği için ilgili problemi ortadan kaldırmanın bir yolunu bulmalısınız. Sitenizi W3C Link Checker aracında test ederek hızlı bir biçimde 404 hatalarını tespit edebilirsiniz.

Tam Eşleşen Çapa Metinleri

Tam eşleşen çapa metinlerini sürekli kullanmak sitenizin problem yaşamasına neden olacaktır. Dahili linkler çok önemli olsa bile çapa metinlerinde arama motorlarını kandırmaya çalışmak başınıza iş açabilecektir. Benzer durum dahili linkler için de geçerlidir. Her ne olursa olsun çapa metinlerini kötüye kullanmamaya özen göstermelisiniz.

Site Atıflarını Linklere Dönüştürme

Google Alert kullanarak sitenizden her bahsedildiğinde haberdar olabilirsiniz. Markanızı takip etmeniz oldukça önemlidir. Birileri bir şekilde markanızın adını kullandığında bunu kontrol etmelisiniz. Atıflarda linkler yolsa bunları linklere dönüştürmenin bir yolunu bulmalısınız. Site yöneticileriyle iletişim kurup link eklenmesini sağlamak bunun için oldukça iyi bir fikirdir.

5. Site İçi Optimizasyon

Google bu konuda size yardımcı olabilmek için çeşitli kılavuzlar yayınlamıştır. Sitenizi Google aramalarında ön plana çıkarmak istiyorsanız bu kılavuzlardan faydalanmaya çalışmalısınız. Sitenizin mimarisinden diğer temel niteliklerine kadar pek çok alana yönelik çeşitli önerileri bu kılavuzlardan elde edebilirsiniz. Bu bilgiler sayesinde temel rekabette avantaj yakalamayı başarabilirsiniz.

Google’a Siteniz Hakkında Bilgi Verme

Sitenize yapılandırılmış veri ekleyerek bunu başarabilirsiniz. Bu yöntem sayesinde Google kolaylık sitenizin ne hakkında olduğunu anlayabilmektedir. Schema Google tarafından kabul edilen bir biçimdir. Schema’nın içerisinde tarifler, işler, ürünler, yazarlar ve daha fazlası yer almaktadır.

Özgün, Kısa ve Açıklayıcı Başlıklar Yazma

Anahtar kelime doldurma yöntemini tercih etmek yerine doğal ve açıklayıcı gözüken başlıklar oluşturmaya çalışmalısınız. Sitenizde yer alan sayfaların her birisi özgün başlıklara sahip olmak zorundadır.

Tıklanabilir Meta Açıklamalar Oluşturma

Her ne kadar meta açıklamalar site sıralamanızı doğrudan etkilemese bile sitenizin tıklanma oranı konusunda çok ciddi etkilere sahiptirler. Tıklanma oranınızın yüksek olması demek trafik miktarınızın yüksek olması anlamına gelecektir.

Öyleyse meta açıklamaları yazarken oldukça özgün olmalı ve onların tıklanabilir olmasını sağlamalısınız. Eğer açıklamaları kendiniz yazmazsanız veya Google açıklamalarınızı sevmese bu durumda otomatik olarak kendisi bir meta açıklama oluşturacaktır.

Google her geçen gün istenmeyen tekniklere ve şemalara karşı çok daha güçlü olmaktadır. Dijital pazarlama alanında ciddi olmak istiyorsanız bu durumda çalışmalarınızdan uzun vadede sonuç almayı hedeflemelisiniz. Yukarıda yer alan stratejiler pek yeni sayılmazlar. Google’da sıralama elde etmek istiyorsanız çok çalışmalı ve gerektiği miktarda yatırım yapmalısınız.

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu