SEO

Google Penguin Algoritmasını Çekirdek Algoritmanın Parçası Haline Getirdi

Değerli okurlarım, bu içerik 24 Eylül 2016 tarihinde yayımlanmıştır.

Yayımlanan son Penguin güncellemesi Penguin 4.0 adını taşıyacak ve son güncelleme olacak. Bu güncelleme ile Penguin gerçek zamanlı çalışan bir doğaya sahip olacak.

Aradan geçen iki yılın ardından Google’ın Penguin algoritması sonunda güncellendi. Bu güncelleme yayınlanan dördüncü büyük güncelleme olma özelliğini taşımaktadır. Pengiun 4.0 adını taşıyan bu güncelleme söz konusu algoritmanın artık gerçek zamanlı olarak çalışmasını sağlayacak. Bununla birlikte Penguin çekirdek arama algoritmasının bir parçası haline gelecek.

Penguin Gerçek Zamanlı Çalışacak

Penguin, Google’ın arama sonuçlarını gereksiz yere meşgul eden siteleri yakalamak için geliştirilen bir filtredir. Google sahip olduğu mevcut sistemle tespit edemediği gereksiz siteleri bu algoritma sayesinde tespit etmektedir. 2012 yılında ilk kez adından söz edilen bu algoritma periyodik olarak güncellenerek etki göstermekteydi.

Diğer bir ifadeyle Penguin filtresi gereksiz olarak görülen siteleri tespit etmek için çalıştırılmaktaydı. Bu siteler her ne kadar kendilerini temizleseler ve geliştirseler bile cezalı kalmaya devam etmekteydi. Aylar süren temizleme çalışmaları dahi onların kurtarılmasına imkan tanımamaktaydı.

Penguin 3.0 adını taşıyan son güncelleme 17 Ekim 2014 tarihinde yayınlanmıştı. Bu algoritma güncellemesinden etkilenen siteler tekrardan özgürlüğüne kavuşabilmek için neredeyse iki yıldır beklemekteydi. Google’a göre bu bekleyişler artık geride kaldı. Yayınlanan bu son güncelleme ile Penguin gerçek zamanlı çalışan bir algoritmaya dönüştürüldü. Google sayfaları tekrardan tarayıp tekrardan dizine eklemeye başladıkça bu sayfalar Penguin algoritması tarafından gözden geçirilecek. Artık siteler Penguin tarafından düzenli olarak yakalanabilecek veya özgür bırakılabilecek.

Google’a göre Penguin verileri hızlı bir biçimde yenileneceği için değişiklikler daha hızlı etki gösterecek, yeniden tarama ve yeniden dizine ekleme gibi bir sayfanın kaderini belirleyecek etkiler daha hızlı devreye girmiş olacak.

Penguin Sayfa Odaklı Olacak

Google güncelleme açıklamasında belirli notlara yer verdi. Google’a göre Penguin güncellemesi artık daha ayrıntılı olacak. Penguin, site genelinin sıralamasını etkilemek yerine gereksiz olarak nitelendirilen sayfayı etki altında bırakarak değerini düşürecek.

Önceden Penguin algoritmasıyla yaptırım uygulanacaksa site geneline uygulanmaktaydı. Ayrıntılı olacak olması onun artık daha fazla sayfa odaklı olması anlamına gelecek. Bu her ne kadar resmî bir ifade olmasa bile yapılan tahminler bunu göstermektedir. Google’ın yapacağı resmî açıklama her şeyin daha net olmasını sağlayacaktır.

Diğer taraftan Google yaptığı bu yeni güncelleme ile gelecekte ki Penguin güncellemeri hakkında onaylama açıklaması gerçekleştirmeyecek. Artık düzenli olarak etki gösteren bir algoritma olduğu için onaylamalara gerek duyulmayacak.

Penguin Henüz Tamamen Aktif Değil

Gelen yeni güncelleme henüz tamamen aktif durumda değil. Yavaş yavaş arama motorunun tüm noktalarına etki etmeye başlayacak. Google’ın bu sürecin tam anlamıyla ne kadar devam edeceği konusunda bir bilgi vermese bile çok sürmeyeceği neredeyse kesin. Google düzenli olarak site sayfalarınızı sürekli ziyaret ediyorsa değişiklikleri daha sık görebilirsiniz. Ancak Google sayfalarınızı nadiren ziyaret ediyorsa değişimler gecikebilir.

Geçmiş Penguin Güncellemeleri

Geçmişe doğru bakacak olursak Penguin güncellemeleri konusunda şu bilgilere değinebiliriz:

  • Penguin 1.0, 24 Nisan 2012, Sorguların yaklaşık olarak %3.1’lik kısmını etkiledi.
  • Penguin 1.1, 26 Mayıs 2012, Sorguların yaklaşık olarak %0.1’lik kısmını etkiledi.
  • Penguin 1.2, 5 Ekim 2012, Sorguların yaklaşık %0.3’lük kısmını etkiledi.
  • Penguin 2.0, 22 Mayıs 2013, Sorguların yaklaşık %2.3’lük kısmını etkiledi.
  • Penguin 2.1, 4 Ekim 2013, Sorguların yaklaşık %1’lik kısmını etkiledi.
  • Penguin 3.0, 17 Ekim 2014, Sorguların yaklaşık %1’lik kısmını etkiledi.
  • Penguin 4.0, 23 Eylül 2016, Sorguların ne kadar etkilediği konusunda açık bir bilgi sunulmadı.

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu