Backlink

Backlink Profillerinde Sıkça Düşülen 10 Yanılgı

Bu sektör içerisinde sayısız kötü tavsiye yer almaktadır. Buna rağmen tüm bu kötü tavsiyeleri arama pazarlamacılığı içerisinde doğal kabul etmek gerekmektedir. Ne kadar fazla deneme yaparsak yapalım Google için hangisinin tam olarak işe yarayacağını bilmemiz mümkün değildir. Bunu sadece Google bilmekte ve bize düşen ise elde ettiğimiz verilerden yola çıkarak denemeler yapmaktır.

Bu alanda yapılan sayısız çalışmanın içerisinde backlink profilleriyle ilgili birbirinden farklı durumla karşılaşılmıştır. Karşılaşılan bu durumlar içerisinden sizler için en sık rastlanan yanılgıları ayıklamayı uygun gördüm. Bu yanılgıları okuduktan sonra bazılarını farkında olmadan yaptığınızı görebilirsiniz. Bunlardan kurtularak backlink profilinizi çok daha başarılı bir hale getirebilirsiniz.

Backlink Profilleri ve Yapılan Hatalar

“Rel=nofollow” Linklerin İşe Yaramaması

“Rel=nofollow” etiketi Google’a “tarama yaparken bu linki es geç” ve “PageRank değerini hedef sayfaya aktarma” mesajını verir. Ancak bu konuda yapılan tartışmaların merkezinde daima bu nitelikteki linklerin SEO açısından etkisi yer almaktadır. Aslında bu iki yönlü cevaba sahiptir. Tek başına bunların bir işe yaramadığını kabul etmek mümkündür. Eğer bir site açarsanız ve onu PageRank açısından değerli “nofollow” linkleri ile doldurursanız trafikte artış yaşamanız söz konusu olmayabilir. Google bunu en iyi şekilde yönetmektedir.

Fakat, “nofollow” niteliğindeki linklerin işe yaradığı belirli alanlar vardır. Bu linkler sitenin arama motorundaki sıralamasını ve bununla birlikte alan adı otoritesini yükseltebilmektedir. Fakat bir site gereğinden fazla optimize edilmişse, backlink profilinde çok az sayıda nofollow link bulunuyorsa ve çapa metni gereğinden fazla optimize edilmişse burada belirli sıkıntılar karşılaşmanız mümkündür.

Burada bahsedilen üç farklı türdeki backlink profili en sıkıntılı olanlardır. Bunlarla çok daha farklı biçimlerde karşılaşmanız mümkündür. Bazı profillerde ortaklık linklerinin olması da söz konusudur ve bunlar uzun zamandır istenmeyen türden linkler olarak ifade edilmektedir. Genel olarak eskiden kalma olan bu linklerin artık değer açısından herhangi bir geçerliliği bulunmamaktadır.

Yıllar içerisinde yapılan araştırmaların birçoğu kaliteli sitelerden “nofollow” link almanın doğru olacağını göstermektedir. Blog yorumları, forum linkleri, biyografi linkleri ve buna benzer diğer linkler sitenize katkı sağlayabilir. Bu tür linkleri elde ettikten sonra hedeflediğimiz anahtar kelimelerde yükselişe geçmeniz mümkün olabilecektir. “rel=nofollow” linklerin herhangi bir işe yaramadığını söyleyen insanlarla karşılaşabilirsiniz. Fakat kaliteyi ön plana çıkarttığınız sürece bu linklerin işe yaradığını kolayca fark edebilirsiniz.

Miktarın Önemsizliği

Yıllar önce benzer bir soru gelse belki cevap farklı olabilirdi. Kalite ve miktar arasındaki seçimlerde her zaman kazanan açık ara bellidir ama link konusunda yapılan hatalar çok daha farklı biçimde karşınıza çıkmaktadır. Her ne kadar kalite önemli olsa bile link konusunda aynı düşüncelere sahip olmak söz konusu bile olmayabilir. Kaliteli linkler önemlidir ama miktarın önemsiz olduğu yanlışına asla düşmemelisiniz.

Alan adı otorite puanı 80 olan bir siteye sahip olduğunuzu düşünün ve bu site kalitesiyle övünen 20 link almış olsun. Alan adı otorite puanı 60 olan ama 10,000 dolaylarında linke sahip olan bir başka siteyi de bir önceki sitenin rakibi olarak düşünün. Hangisinin sıralamada daha iyi durumda olacağını düşünürken kaliteli olan cevabını aklınızdan geçirebilirsiniz ama gerçek olan bu değildir. Daha fazla linke sahip olan site diğerine göre çok daha avantajlı durumdadır.

Her ne kadar çok sınırlı verilerle bile ispatlayabilecek olsanız dahi aynı alan adından alınan linkler bile sizin için etkili olabilir. Google bu linklere değer vermektedir. En önemlisi bu linkler size zarar verecek türden linkler değildir. Google’ın sıralamasına yönelik tavsiyeleri incelediğiniz zaman benzer ifadeleri görebilmeniz mümkündür. Teknik olarak bu link ivmesi olarak ifade edilir ve link ivmesinin iyi bir değerde olması sitenize fazlasıyla değer katabilir.

Sadece Yüksek Kaliteli Linklere Sahip Olmak

Miktardan çok kaliteyi önemseyin dendiğini sıkça duyduğunuz için bu yola başvurmuş olabilirsiniz. Kaliteli backlink profili oluşturmak 10-15 kaliteli link almak anlamına gelmemektedir. Google, birçok linkin yer aldığı iyi ve sağıklıklı backlink profillerini önemsemektedir. Bu profilin içerisinde yüksek kaliteli linkler olabileceği gibi blog yorumları veya forum linkleri gibi daha düşük kaliteli linkler de yer alabilir. Bu sayede link profilinizin doğal gözükmesini sağlayabilirsiniz. Sadece yüksek kaliteli linklerin dolu olduğu bir profil oluşturursanız bu size faydadan çok zarar verebilir.

Google’ın algoritması iyi olsa bile aşırı akıllı bir algoritma değildir. Sitelerin nasıl gözüktüğünü ve linkleri nasıl aldığını takip edememektedir. Bitirilmiş bir ürün gibi düşünmeniz gerekmektedir. Backlink profili tamamen kaliteli ve temiz linklerden oluşursa bunun iyi bir sinyal olarak algılanacağının bir garantisi yoktur.

Diğer taraftan bu alanda görülen en sık yanlışlardan bir diğeri ise insanların sitelerine gelen linklerle bağlantılarını kesmesidir. Aşırı kaliteli olmayan linkleri silen sayısız site yöneticisi görebilirsiniz. Aslında bu silme işlemleri onların zararına olmaktadır. Vazgeçilmesi veya bağlantının koparılmasını gerektiren linkler varsa bunlar yapılmalıdır. Ancak gereğinden fazla linkle bağlantıyı kopartmak sitenizin değerlerini aşağı çekecektir.

Eski Sitelerin ve Linklerin İşe Yaramaması

Bir sitenin kötü tasarımı var diye o site kötü bir yer veya otorite sahibi olmayan bir site olmaz. Bir sitede yorumlar çok az olduğu için onun kötü olduğunu düşünemezsiniz. Google bir sitenin nasıl göründüğüyle herhangi bir şekilde ilgilenmemektedir. Google’ın ilgilendiği tek şey o sitenin arama motorunda nasıl bir sonuç gösterdiğidir. Bir sitenin içeriğinin eski olması Google’ın o siteye herhangi bir değer vermediği anlamına gelmemektedir. Google bu siteleri arama motoru sonuç sayfasında kendini ispat edememiş sayfaların üzerinde gösterecektir.

Bu nedenle bir sitenin eski görünmesine veya içeriğinin eski olmasına aldanmaktan kaçınmalısınız. Göz atmanız gereken tek nokta sitenin iyi bir bilgi kaynağı olup olmadığıdır. Siteden alacağınız linkten daha çok sitenin istatistiklerine göz atmayı düşünmelisiniz. Ancak bu sayede değerli bir link elde etmeyi başarabilirsiniz.

Biyografi Linklerinin İşe Yaramaması

Ziyaretçi yazıları ve içeriksel kayıtlarda biyografilerde yer alan biyografi linkleri bir diğer link kaynağıdır. Bunlar yeri geldiğinde link profilinin iyileşmesine yardımcı olabilir. İyi içerik oluşturma sürecinin yapı taşlarından biri olan bu linkler farklı sitelerde sitenizin görünürlüğünü yükseltmektedir. Hatta bir alan adında farklı yazılardan alacağınız linkler bile işinize yarayabilir. Çünkü bu linkler link ivmesini yükseltmektedir. Bu linkleri blog yorumları gibi düşünebilirsiniz.

Daha önce belirtildiği gibi Google aşırı akıllı değildir. Eğer böyle olsaydı ortaklık linklerini ve ücretli linkleri tamamen etkisiz kılabilirdi. Ancak aradaki farkı çok fazla anlayamamaktadır. Dolayısıyla Google’ı aşırı düşünmenizi gerektirecek bir durum yoktur. İyi kaliteye sahip linkler iyi kaliteli linkler olabilir ama onlara sahip olabilmek için ücretli link alımına gitmeniz kadar tehlikeli bir durum yoktur.

Ortaklık Linkleri ve Ücretli Linkler

E-ticaret alanında yer alıyorsan ortaklık programlarının ne anlama geldiğini bilirsiniz. Bazı ortaklık programları linklerini “dofollow” yapmaktadırlar ve bu sayede müşterilerinin profillerini pozitif yönde etkilemektedirler. Ancak ortaklık programı sahipleri bu linklerin müşterilere yardımcı olmayacağı yönünde basit bir yalana başvururlar. Ortaklık linkleri bazen yardımcı olabilirler çünkü sonuç olarak link statüsündedirler.

Yayın hayatına devam eden binlerce ortaklık programı sitesi ve link satışı yapan siteler vardır. Bunların hepsi linklerin Google dostu olduğunu ifade ederler ama gerçek bu şekilde değildir. Tüm ortaklık linklerinin ve aynı zamanda ücretli linklerin “rel=nofollow” nitelikte olmasına özen göstermelisiniz. Çünkü diğer türlüsü tehlike içinde yüzmek demektir. Birkaç gün içerisinde tüm sıralamanızı bitirecek kadar size sıkıntı çıkartabilirler.

İlk olarak düşünmeniz gereken durum bellidir. Google’ın asla ne yapacağını bilemezsiniz. Yarın bir gün ortaklık programı linklerini kolayca tespit eden bir firmayı satın alıp tüm çalışmalarınızı etkisiz bırakabilir. Bu sektörde yapmanız gereken Google’ın ceza balyozuyla aranızdaki mesafeyi korumanız gerekmektedir. Diğer türlüsünde ise sitenizin Google tarafından ceza üstüne ceza almasına neden olabilirsiniz.

İkincisi bu linklerin site sıralamasına etki edebilmesi mümkündür. Ortaklık programından çıktığınız anda bu linklerin etkisi uçup gitmektedir. Deneyimler üzerinden gidecek olursanız bu sıkça yaşanan bir durumdur. Bu nedenle ortaklık programlarına ait linkleri olabildiğince “nofollow” etiketiyle eklemeye çalışmalısınız. Sizin için en güvenli yol tam olarak budur. Hatta bazı senaryolarda “nofollow” etiketi kullanılmış olsa bile ortaklık programı linkleri kaldırıldığında sıralama problemlerinin oluştuğu görülmektedir. Ortaklık programlarından alınan linkler kaliteli değildirler, site katkı sağlayabilirler ama aynı zamanda size zarar verebilirler.

Blog Yorumlarının İstenmeyen Link Olması

Blog yazılarına yorum yapmak, ziyaretçi yazarlığı ve forum linkleri gibi link türlerinin kötü itibarlarının olduğu doğrudur. SEO çalışmalarının yoğun bir biçimde yapılmaya başlandığı dönemlerde uygulanan ama daha sonra etkisinde azalma görülen bu link türleri herkes tarafından kalitesiz görülebilmektedir. Ancak kullanıcılarına çok kaliteli bilgiler veren yerlerde yorum yapmak diğer insanlara ulaşmak için gerekli olabildiğinden bu fırsatı tepmemek isteyebilirsiniz.

Blog yorumları, forum yazıları ve ziyaretçi yazıları hala işe yarayabilmektedir. Bunları link için yapmadığınız sürece herhangi bir sıkıntı yaşamazsınız. Kaliteli içerik üretmeli, sorulara cevap vermeli ve değer katmalısınız. Bunu yapmanız durumunda linklere sahip olabilirsiniz. İçerik pazarlama çalışmalarının herhangi bir link kazandırmadığını söyleyen çok fazla yaklaşım söz konusudur ancak içerik pazarlamacılığı çalışmalarının SEO çalışmalarından çok daha etkili olduğu unutulmamalıdır.

Linklerin Sadece Geldikleri Sayfayı Etkilemeleri

Bu doğru bir söylem değildir. Eğer sitenizde yer alan bir sayfaya link almışsanız bu sayfanın değeri diğer sayfalara de etki edecektir. Gezinti menüsü, alt kısım, dahili linkler ve diğer tüm alanlar bundan nasibini alacaktır. Elde edilen otorite sayfanın her yerine etki edecektir. Google siteye daha fazla değer verecektir. Örneğin e-ticaret alanında benzer uygulama alan adı, kategori ve ürün sayfaları için tercih edilmekte ve bu sayede satışların yükseltilmesi hedeflenmektedir.

Site Geneli Linklerin İşe Yaramaması

Site geneli linkleri hala işe yaramaktadır ve bunlar uygun SEO taktikleri içerisinde kullanılmaktadır. Ancak bu biraz sıkıntılı bir taktiktir ve her zaman alt kısımda yer alan linklere ve site geneli linklere “rel=nofollow” etiketi eklemek zorundasınız. Google’ın ne zaman harekete geçip sizi cezalandıracağını bilmediğiniz için her zaman tetikte olmalısınız. Her ne kadar bunu otorite elde etmek için kullanıyor olsanız bile en iyi uygulama yöntemi “rel=nofollow” ile birlikte kullanılmasıdır.

Çapa Metninin Gereğinden Fazla İyileştirilmesi

Penguin algoritmasıyla sorun yaşayan insanların sayısı epey fazladır. Bu algoritmadan ceza yiyenlerin yaptıkları en uygun iş ise linklerden en kısa sürede kurtulmaya çalışmaktadır. Genellikle linkleri “rel=nofollow” niteliğine dönüştürmek bile işe yarardı. Bugünlerde ise benzer ifadeleri kullanmak çok mümkün değildir. Çapa metniyle uğraşmak ve bunları iyileştirmeye çalışmak korkusuzca bir adım atmak demektir. İyi içerikler üretiyorsanız zaten bunu çok önemsemeniz gerekmez ama kalitesi düşük içerikleriniz varsa çapa metni oyunundan mağlup ayrılmanız söz konusu olabilir.

Link Değerli Olmayan Bahsedilme Durumları

Bu belki duyup duyabileceğiniz en garip söylemlerden birisidir. Bir yazıda sizden bahsedilmişse ve size link verilmemişse bile bunun siteniz için pozitif bir durum olduğu ifade edilir. Bu konuda çok fazla bir şey söylemeye gerek yoktur. Google’ın sıralama faktörleri içerisinde her şey yer alabilir ve bu sıralama faktörlerinde yer alabilecek bir durumdur. Google bir tarayıcıdır ve linkleri tarar. Eğer link yoksa Google size herhangi bir değer katmayacaktır.

Sonuç olarak backlink profili için çok fazla yanlış ifadeler bulunmaktadır. Bunların nedeni ise bu sektörde bilgilerin verilerden yola çıkarak oluşturulmasıdır. Google’ın neleri değerlendirdiği ve değerlendirmediği ancak Google tarafından bilinir. Biz sadece yorum yapabiliriz. Yukarıda bahsedilenler de yine veriler üzerinden elde edilmiş bilgilerden oluşmaktadır.

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu