SEO

Trafiğinizi Artıracak 7 Beyaz Şapka SEO Tekniği

Değerli okurlarım, bu içerik 16 Ocak 2017 tarihinde yayımlanmıştır.

RankBrain, anlamsal arama, AMP ve önce mobil gibi terimler yeni yılda popülerliğini koruyacak kelimelerdir. Penguin ve Panda gibi algoritmayla alakalı olan kelimeler ise her zaman önemini korumaktadır. SEO becerilerini aşağıda yer alan ipuçlarıyla güçlendirirsen bu yıl seni başarıya götürebilecek en önemli becerilere sahip olabilirsin.

Google algoritmasının içerisinde bir sayfayı sıralamaya sokmak için yüzlerce hatta binlerce sinyal vardır. Bu faktörlerin bazıları bilinmektedir, bilinenler arasından hangilerinin daha önemli olduğu pek çok uzman tarafından tahminler aracılığıyla ortaya konmuştur. Başarı ve başarısızlık açısından hangi noktada olduğunuzu tamamen bu faktörler belirleyecektir. Bu yazıda ise yeni yılda yatırım yapmanız gereken ve size en fazla yatırım getirisi sunacak alanlara değinilmiştir.

Öncelik Mobilde

Öncelik Mobilde

2015 yılından bu yana benzer söylemler dile getirilmektedir. SEO açısından mobil öncelikli hareket edilmesi gerektiğinin geçmişi çok fazla değildir. Google mobil desteği sunmadığı için birçok sitenin sıralamasını düzenli olarak düşürmeye devam etmektedir. Google ilk defa algoritma ile müdahalesini ortaya koyduğunda yarattığı etki çok fazla olmamıştı ancak bu gelecekte olmayacağı anlamına gelmemektedir. Artık mobil standartları destekleyen bir siteye sahip olmadığınız konusunda Google’dan herhangi bir uyarı gelmeden sıralamanızda düşüşler yaşanabilecektir.

Google artık mobile iki katı daha fazla önem vermektedir. Mobil cihazlardan kolayca erişilemeyen ve iyi şekilde görüntülenemeyen sayfalar olması durumunda mobil arama sonuçlarında sitelerin yeteri kadar iyi sıralamaya sahip olamayacağını üstüne basa basa söylemektedir. Diğer bir ifadeyle artık Google sayfaları dizine ekleme konusunda mobile daha fazla önem verecektir. Eğer mobil dostu sayfalarınız yoksa arama motoru sonuç sayfasında beklediğiniz sonuçları alamayabilirsiniz. Sayfa düzeyinde açılan reklamlara sahip siteler için de benzer durumlar söz konusudur. Google, Arama Konsolu üzerinden Mobil Kullanılabilirlik Raporu kısmında kullanıcıları mobil uyumluluk konusunda bilgilendirmektedir.

Tüm bunlara ek olarak Hızlandırılmış Mobil Sayfalar veya kısa adıyla AMP konusunu yakından takip etmelisiniz. Bu sayfalar mobil cihazlardan sayfaların en hızlı biçimde yüklenmesine yardımcı olmaktadır. Google bu konuya çok fazla önem vermektedir ama deneyimler açısından şu ana kadar kullanıcılardan gelen yorumlar nötrdür.

Yerel Mobil – İşletme Kaydını Alma

Mobil arama ve yerel arama birbiriyle ilgili durumlardır. Mobil üzerinden yapılan aramaların %20’si yerel odaklıdır. Akıllı telefon kullanıcıları incelendiğinde ise %94’ü konum bilgisi aramakta, %51’i bir mağazayı ziyaret etmekte, %48’i bir mağazayı aramakta ve %29’u bir şey satın almaktadır.

Google düzenli olarak yerel sonuçlar sunmak adına kendisini geliştirmektedir. Google’ın My Business profilinde girdiğiniz bilgilerin tutarlı ve doğru olması bu nedenle fazlasıyla önemlidir. İşletme kaydını oluşturmamış pek çok işletme yer aldığı için bu konuda avantaj sağlayabilmeniz mümkündür.

Kullanıcı Deneyimine Odaklanma

Google her zaman site yöneticilerini kullanıcıya öncelik vermeleri gerektiği konusunda uyarmaktadır. Algoritma gün geçtikçe daha akıllı hale geldikçe bu yönde hareket eden siteler bundan olabildiğince faydalanmaktadır. İyi bir kullanıcı deneyimi sitenin temiz bir kod yapısına sahip olmasından çok daha farklı bir şeydir.

Yapılan araştırmalara göre iş alanlarında kullanıcı deneyimi müşteri memnuniyetini geliştirmek ve kullanılabilirlik, kullanım kolaylığı ve memnuniyetiyle kullanıcı sadakatini iyileştirmektir. Burada temel hedef kullanıcının amacını belirlemek, ardından o amaca uygun şekilde pürüzsüz bir gezinti deneyimi sunmaktır. Bu sayede kullanıcıda pozitif duygular ve beraberinde kaliteli deneyim oluşturulabilmektedir.

Kullanıcı deneyimini iyileştirmek en iyi yöntemleri takip etmek kaydıyla fazlasıyla kolaydır. İnternet ortamında sayısız şablon ve fikir bulunmaktadır. Profesyonelleri amatörlerden ayıran en önemli farklılık ise çift yönlü testlerdir. Her bir test sonucunda kullanıcının ihtiyaçlarını karşılamak adına gerekli envanter oluşturulabilmektedir. Deneme serileri sayesinde neyin gerçekten işe yaradığını görebilir ve olumlu sonuç elde edene kadar çalışmalarınıza devam edebilirsiniz.

Anahtar Kelime Araştırması

Anahtar kelime araştırması yıllar geçse bile önemini korumaya devam edecektir. Google her ne kadar anahtar kelime konusunda çok az veri sunuyor olsa bile Moz ve Ahrefs gibi araçlar anahtar kelime araçlarını geliştirerek bu açığın kapatılması için çaba göstermektedir. Ancak, RankBrain sayesinde yeni yılda anahtar kelime araştırması çalışmalarında bir dönüşüm yaşanması mümkündür.

RankBrain makine öğrenimi sistemidir. Bu sistem Google’ın meta verilere bağlı kalmasından çok bağlamsal verilere odaklanmasına yardımcı olmaktadır. Google artık eş anlamlı sözcükler ve cevaplar gibi farklı dilleri anlayabilmektedir. Yeni jenerasyon anahtar kelime araçları bu durumun önemini bildiklerinden ilgili başlıklar ve anahtar kelime grupları gibi farklı özelliklere sahiptirler. Bilgilerden yola çıkarak kullanıcıların bağlamsal kelime öbekleri oluşturmalarına yardımcı olmaktadır. Artık daha akıllı davranmalı ve yazıları anahtar kelimeyle doldurmaktan kaçınmalısınız.

İçerik Pazarlama Planı Oluşturma

Yapılan son araştırmalardan elde edilen veriler içerik pazarlama planına sahip olan markaların elde ettikleri geri dönüşümden son derece memnun olduklarını göstermektedir. İçerik Google’ın en önemli sıralama faktörlerinden birisi olduğu için içerik planlamasını en iyi şekilde yapmak oldukça önemlidir. Fakat bu planı hayata geçirmek ve uygulamak son derece maliyetli olabilmektedir.

Herkes iyi içerik oluşturmanın yolunu bulabilir ama bu aranan içerik tarzı olmayabilir. Asıl aranan kullanışlı içerikten başka bir şey değildir. Kullanışlı içerik, doğru hedef kitle ve hedef kitleye ulaşma içerik pazarlama planının en önemli parçalarıdır. Bunları en iyi şekilde yerine getirmek fazlasıyla zorlu bir süreçten geçmek anlamına gelmektedir. Müşteriler veya kullanıcıların gözünden sitenizi görebilmek gerekmektedir. Bunun için kullanışlılık, eğlence ve cezbetme niteliklerini bir araya getirmeniz gerekmektedir.

Arama sorgularında asıl önemli olanın konuşkan arama sorguları olduğunu unutmayın. Tüm aramalar artık bir cevap bulabilmektedir ve bu cevaplar kim, ne, ne zaman, nerede, niçin ve nasıl sorularına cevap vermektedir. Bu konuda en tepeye çıkabilmek mümkün olsa bile her zaman orada kalmak mümkün olmayabilmektedir. Daha önemlisi konuşman aramaların ve onlara karşılık gelen zengin cevapların artık sesli aramayla bağdaştırıldığı bir döneme girilmektedir. Sesli arama arama yöntemlerinde hızlıca yükseliş göstermektedir.

Rekabette Scheme Farkı

2014 yılında Google ilk defa en önemli sonuçlara Schema ile desteklenen Rich Snippet özelliklerini eklemeye başladı. Ancak aktif olan sitelerden sadece %0,3 kadarı bu yöntemden faydalanmayı düşündü. Yıllar içerisinde bu oranda artış olacağı neredeyse garanti gibidir ama rekabet alanında Schema kullanımı hala önemli bir yere sahiptir. Dahası bunu kullanmak son derece avantajlı bir işin altına imza atmak gibidir.

Schema.org tarafından geliştirilmiş olan Schema birbirinden farklı HTML etiketlerinden oluşmakta ve bir siteye eklenebilmektedir. Bu etiketler arama sonuçlarında daha gelişmiş özelliklere sahip sonuçların gözükmesine yardımcı olmaktadır. Scheme organizasyonlar, etkinlikler, müzik, insanlar, ürünler, tarifler, incelemeler ve videolar için Rich Snippet oluşturmak adına yaygın olarak kullanılmaktadır.

Schema kullanarak Rich Snippet sayesinde kullanıcılara daha kullanışlı arama sonuçları sunabilir ve aramalarda ön plana çıkabilirsiniz. Schema arama motorlarının bir sayfayı daha iyi anlamasını sağlamaktadır. Mikro verilerin kullanılması arama sonuçlarında tıklanma oranını yükseltebilmektedir.

Link Oluşturma

Günü gelecek linkler sıralamadan daha önemsiz hale gelecek ama o gün henüz yakınlarda değil. Eğer sıralama faktörleri açısından en önemlilerden birini görmezden gelirseniz kendinizi zor duruma sokabilirsiniz. Burada doğru bir biçimde yapmanız gereken ise en doğru linklere sahip olmaktır. Sahip olduğunuz linklerin siteniz ile bağlantısının bulunması gerekir. Linklerin her zaman kontrol altında tutulması gerekir ve link kazanımına önem verilmelidir.

Sitenize en uygun linkleri kazanmak istiyorsanız kendinize bir kaynak merkezi oluşturmalısınız. Kaynak merkezi her sitede işe yaramaktadır. Link çekmenin yanında kaynak merkezi güven ve otorite oluşturmanıza yardımcı olmaktadır.

Google’ın sitelerin sıralamasını belirlemek için birbirinden farklı sıralama sinyallerinden yararlanmaktadır. Bu sinyallerin tamamını kontrol altında tutmanız pek mümkün değildir. Sitenizin sahip olduğu organik trafiği yükseltmek için sayısız yola başvurabilirsiniz. Yukarıdaki alanlara odaklanarak bunu çok daha kolay ve etkili bir biçimde gerçekleştirebilirsiniz. Site trafiğini iki, üç ve hatta on katına çıkartmayı başarabilirsiniz.

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu