SEO

WordPress SEO Kontrol Listesi: Sıralamanızı Geliştirmek İçin 20 İpucu

Sitenizin içerik yönetim sistemi olarak WordPress’i seçmenizin nedenlerinden biri en başından itibaren SEO dostu olduğunu düşünmeniz olabilir. Aslında platformun SEO dostu olmasından gurur duyduğunu görmek için ana sayfalarında yer alan “güçlü özellikler” kısmına göz atmanız yeterlidir.

Ancak bu, bir WordPress sitesinin oluşturulmasının ardından arama motorlarında yer alması için yeterli olduğu anlamına gelmez. Hala kullanmak için doğru SEO taktiklerini ve bunları nasıl uygulayacağınızı anlamanız gerekir. Ancak iyi haber, WordPress bunu yapmayı kolaylaştırır. Yeni başlayanların Google’da trafik elde etmesi oldukça kolaydır.

Platform, hayatınızı kolaylaştırmak için SEO en iyi uygulamalarına uyan birçok özelliğe sahiptir. Bu doğrultuda asıl çabalarınızı organik görünürlüğe ve sıralama elde etmeye odaklama şansınız olacaktır. Bu sizin için ekstra iyi bir haberdir.

Aşağıda, sitenizi optimize etmenize ve SEO başarısının tadını çıkarmanıza yardımcı olacak en iyi WordPress SEO ipuçlarıyla karşılaşacaksınız.

WordPress Nedir?

WordPress Nedir?

WordPress, internet ortamında yer alan sitelerin %35’ini çalıştıran bir içerik yönetim sistemidir. BBC America, Time.com gibi büyük adresler bu içerik yönetim sistemini kullanırlar. Bu platform küresel devler için işe yaradığından platform web geliştiricileri arasında oldukça popülerdir.

WordPress yolculuğuna 2003 yılında bir blog platformu olarak başlamıştır. Ancak tüm siteleri çalıştırmak için güçlü ve esnek bir çözüm haline gelmek adına hızlı bir değişim geçirdi. Bugünlerde bir e-ticaret sitesinin altyapısı olarak dahi kullanılabilir durumdadır.

Peki WordPress neden bu kadar popülerdir? Bunu cevaplamak için aşağıdakileri aktarmak yeterli olacaktır:

  • Basit ve kullanımı kolaydır. Bir WordPress sitesi başlatmak için geliştirici olmanıza gerek yoktur. Yeni başlayanlar için bile son derece kullanıcı dostudur.
  • Esnek ve uyarlanabilir yapıdadır. Kelimenin tam anlamıyla binlerce tema ile onu ihtiyaçlarınıza göre uyarlanabilir hale getirebilirsiniz. Temel işlevselliğini 50.000’den fazla eklentiyle geliştirebilirsiniz. Deneyimli bir PHP geliştiricisi olmanız durumunda platform dili öğrenmek için ideal alanlardan biridir.
  • Harika bir topluluğu vardır. WordPress açık kaynaklıdır. Platformun arkasındaki topluluk şaşırtıcı derecede güçlü ve aktiftir. Sorun basit veya karmaşık olsa bile destek forumlarından takibi kolay belgelere kadar her zaman yardım alabileceğiniz bir şeyler vardır.

Elbette herkes için doğru bir platform değildir. Bireysel ihtiyaçlarınıza daha uygun başka içerik yönetim sistemleri bulabilirsiniz. WordPress’in yaygın olarak belirtilen dezavantajları ve eksileri genellikle sık güncelleme, potansiyel güvenlik açıkları ve biraz öğrenme eğrisi olarak öne çıkar. Ancak platform aynı zamanda SEO başarısı için büyük bir temel sunmaktadır.

WordPress SEO Nedir?

WordPress SEO Nedir?

WordPress tek başına sağlam bir SEO stratejisinin yerini alamaz. İçerik yönetim sisteminin size zaman kazandırması söz konusudur ama yine de biraz çaba göstermeniz gerekecektir. Google’da sıralama almak istiyorsanız buna ihtiyacınız olacaktır.

İçerik yönetim sistemi seçiminiz, sitenizin taranmasını ve dizine eklenmesini engelleyen kapsamlı teknik sorunlarla boğuşmak zorunda olmadıkça sıralama durumunuzu belirleyecek bir faktör değildir. WordPress’in sihirli bir değnek olduğunu düşünmemelisiniz. SEO çok hızlı bir şekilde teknik probleme dönüşebilir. Ancak WordPress’in güzelliği, deneyimli olmayanlara ve teknik bilgi sahibi olmayanlara çeşitli imkanlar sunmasıdır.

WordPress’i kullanmanız, kullandığınız SEO taktiklerinin değişeceği anlamına gelmez. Harika içerikler oluşturmanız, harika linkler kazanmanız ve sitenizin iyi optimize edildiğinden ve teknik sorunlardan arınmış olduğundan emin olmanız gerekir. WordPress sitenizin sıralanmasına yardımcı olan temel özelliklerin çoğuna dikkat etmenize yardımcı olur.

Başlangıç: WordPress SEO Temel Adımları

WordPress sitenizi nasıl düzgün bir şekilde optimize edeceğinizi merak ediyor olabilirsiniz. Organik trafiği artırmaya başlamadan önce sağlam bir yapıda çalıştığınızdan emin olmak için dikkat etmeniz gereken birkaç temel şey vardır.

1. Güvenilir Hosting Seçin

Sitenizi güvenilir bir hosting sağlayıcısı üzerinden sunmanız önemlidir. Site hızı, çalışma süresi ve güvenli gibi unsurları düşünmelisiniz. Tüm bunlar hosting seçerken göz önünde bulundurmanız gereken en önemli kriterlerdir.

Site hızının WordPress sitenizin SEO performansı üzerinde doğrudan bir etkisi vardır. Hem kötü çalışma süresi hem de güvenlik açıkları site kalitesi sorunlarına neden olabilir. Performans sorunlarıyla karşılaşmanız daha olası olduğundan en ucuz seçeneğe gitmeyi düşünmeyin.

WordPress üç hosting sağlayıcısından birini kullanmanızı önerir. Nereden başlamanız gerektiğini bilmiyorsanız bu hosting sağlayıcılarını kullanmayı düşünebilirsiniz. En azından WordPress’in resmi önerilerine uyarak standart bir seçim yapmış olursunuz.

2. SEO Dostu Tema Yükleyin

WordPress’i ilk yüklediğinizde platformun kendine özgü olan orijinal temasını görürsünüz. Ancak bu temayı siteniz için kullanmak istemeyebilirsiniz.

Doğrudan kontrol panelinden binlerce ücretsiz temaya erişim sağlayabilirsiniz. Ayrıca birçok farklı premium temanın olduğunu unutmamalısınız. Seçiminizi dikkatli bir şekilde yapmanız gerekiyor. Çünkü farkında olmadan SEO dostu olmayan bir tema kullanabilirsiniz.

Birçok tema SEO dostu olduğunu iddia etse bile temalarda yer alan kullanılmayan komut dosyaları ve eklentiler gibi detaylar fark yaratabilecektir. Bu da sitenizin performansının yavaş olması anlamına gelecektir. Bir tema yüklemeden önce potansiyel performans sorunlarını görmek için Google’ın web.dev aracını kullanmayı denemelisiniz.

Bu, en azından sizi geride tutmayacak bir tema seçmenizi sağlayacaktır. Verilere güvendiğiniz sürece hiçbir sorun yaşamazsınız.

3. WordPress SEO Eklentisi Yükleyin

Sitenizi optimize etmeye başlamadan önce bir SEO eklentisi yüklemeniz gerekir. Şanslısınız çünkü WordPress için geliştirilmiş en iyi iki SEO eklentisi de ücretsizdir. Bunlardan birini tercih etmeyi düşünebilirsiniz:

Bu içerik boyunca Yoast SEO kullanılacaktır. Ancak hem ücretsiz hem de ücretli seçenekleri kendiniz değerlendirip bir seçim yapmayı düşünebilir veya internet ortamında bu konuda yazılmış diğer içeriklere göz atabilirsiniz.

Bir eklentinin sitenizi sizin için optimize etmeyeceğini unutmayın. Eklentiler sadece bunu yapmanızı ve en iyi uygulamalara bağlı kalmanızı kolaylaştırır.

WordPress’te eklenti kurmanın en kolay yolu kontrol paneline giriş yapmak ve soldaki menüden “Yeni Ekle” eklenti sayfasına gitmektir. Burada Eklentiler > Yeni Ekle yolunu takip etmeniz gerekecektir. Oradayken, yüklemek istediğiniz eklentiyi arayın ve “Şimdi Yükle” butonuna basın.

Yüklendikten sonra eklentiyi etkin hale getirmeniz gerekir. En iyi WordPress SEO ipuçlarıyla çalışırken ekstra eklenti yüklemek durumunda kalacağız. Bu nedenle eklenti yükleme sürecini en iyi şekilde anlamış olmanız gerekmektedir.

En iyi WordPress SEO eklentileri hakkında daha fazla bilgi almak için:

Bağlantıları da şimdi inceleyebilirsiniz.

4. Tercih Edilen Alan Adını Seçin

Alan adınızı https://ornek.com veya https://www.ornek.com/ olarak seçebilirsiniz. Bu tercihinizin SEO’ya bir etkisi olmayacaktır. Tek dikkat etmeniz gereken sitenizde bunlardan sadece birinin erişilebilir olmasıdır. Çünkü bunlar Google tarafından farklı URL’ler olarak kabul edilirler.

WordPress kontrol panelinde Ayarlar > Genel yolunu takip edin ve burada tercih ettiğini alan adını girin:

Diğer alan adı sürümü daha sonra tercih ettiğiniz alan adına yönlendirilmiş olacaktır. Yeni bir site başlatan biriyseniz her iki seçeneği de seçmekten çekinmeyin. Ancak mevcut bir siteyi değiştiriyorsanız geçmişte kullandığınız sürümü kullandığınızdan emin olun.

Bunun yanı sıra, bir SSL sertifikanız bulunduğundan emin olmanız gerekir. Sitenizi HTTPS kullanarak çalıştırmalısınız. Yüklü bir sertifikanız yoksa, hosting sağlayıcınız ile (veya geliştirici ile) konuşun ve Let’s Encrypt çözümünü uygulatın.

5. Sitenin Görünürlük Ayarlarını Kontrol Edin

WordPress size arama motorlarının sitenizi dizine eklememesi konusunda bir seçenek sunar. Bu da sitenizin sıralama almayacağı anlamına gelir. Bu, geliştiriciler tarafından bir site geliştirilirken, sayfalar ve içerik tamamlanmışken dizine eklenmesini durdurmak için yaygın olarak kullanılan bir seçenektir.

Bir sitenin açılıştan sonra aynı yerde kaldığını görmek çok nadir rastlanan bir şey değildir. Sitenizin görünürlük ayarlarını şu ayarlar altından kontrol etmeniz gerekir: Ayarlar > Okuma.

Burada, sayfanın hemen altında bir onay kutusu göreceksiniz. WordPress SEO için arama motoru görünürlüğü onay kutusu bu kutu işaretli ise işaretini kaldırmanızı gerektiren bir durumdur.

6. SEO Dostu Kalıcı Bağlantıları Kullanın

WordPress, URL’lerin yapılandırılma durumuyla ilgili size bir dizi seçenek sunar. En SEO dostu seçeneği kullanmanız çok önemlidir. Aksi durumda tüm SEO çalışmalarınız boşa gidecek ve istediğiniz verimi alamayacaksınız.

WordPress varsayılan olarak şu URL’leri kullanır: https://ornek.com/?p=123. Bu tür URL’ler arama motoru dostu değildirler. Sayfanın ne hakkında olduğunu yalnızca URL’den belirlemek isteyen kullanıcılara hiçbir şey sunmazlar.

WordPress size özel bir URL yapısı seçme konusunda fırsat tanır. Ayarlar > Kalıcı Bağlantılar yolunu takip ettiğiniz zaman bu seçeneklere ulaşırsınız. Çoğu site içi “yazı adı” seçeneğini seçilir. Ne yapmanız gerektiğini bilmiyorsanız bu standarda uymalısınız.

7. Google Search Console Mülkünü Onaylayın

Daha önce yapmamış durumdaysanız sitenizi Google Search Console ile doğrulamanız gerekir. Bu oldukça basit bir adımdır. Google Search Console üyeliğinizi oluşturduktan sonra onay kodunu sitenize eklersiniz ve ardından onayı gerçekleştirmiş olursunuz.

Yoast SEO ile bunu kolay bir biçimde yapmak mümkündür. Listelenen doğrulama adımlarından HTML etiketini seçin. Ardından Yoast SEO eklentisinde SEO > Genel > Web Yöneticisi Araçları yolunu takip edin. Ardından HTML etiketi içeriğini Google kutucuğuna girin.

Sitenizi doğruladıktan sonra, Site Haritaları sekmesine giderek sitenizin XML site haritasını Google’a göndermeniz gerekir. Yoast SEO eklentisi varsayılan olarak bir XML site haritası oluşturacaktır. Bunun için ornek.com/sitemap.xml adresini kontrol etmeniz gerekecektir.

Ardından site haritası konumunu sitemap.xml olarak şekilde girmelisiniz.

WordPress SEO İpuçları: Sayfa ve Yazıları Optimize Etme

WordPress SEO temel adımlarını uyguladıktan sonra sitenizi optimize etmeye ve sıralamanızda gerçek bir fark yaratacak şeyler üzerinde çalışmaya başlamaya hazır durumda olursunuz.

Öncelikle, sitenizi bir sonraki seviyeye taşımak için kullanabileceğiniz bir dizi gelişmiş ipucu ve taktik paylaşmadan önce sayfaları ve yayınları optimize ederken SEO’ya nasıl yaklaşmanız gerektiğini anlamalısınız.

8. Anahtar Kelime Araştırması Gerçekleştirin

Anahtar kelime araştırması olmadan sitenizi içeriğini hangi arama terimlerine göre optimize etmeniz gerektiğini bilemezsiniz. Aslında, anahtar kelime araştırması herhangi bir SEO projesinin başında gelmeli ve site içeriğinizi optimize etmek için kullanılmalıdır.

Kullanmanız ve optimize etmeniz gereken anahtar kelimeleri belirlemek için bir anahtar kelime araştırma aracına ihtiyacınız olacaktır. Bu konuda dilediğiniz aracı kullanabilirsiniz. Bu içerikte ise SEMrush’ın Keyword Overview aracı kullanılacaktır.

Sitenizi sıfırdan optimize etmeye ve yeni içerik oluşturmaya başlıyor olabilirsiniz. Sayfayı sıralamaya çalıştığınız anahtar kelimeleri bilmek son derece önemlidir.

9. SEO İçerik Yardımcısı Kullanın

Sitenizdeki içeriği oluşturmaya veya optimize etmeye başlamadan önce, SEO içerik yardımcısı kullanmanız çok daha doğru olacaktır. Bunun için Yoast SEO’nun dahili içerik kontrol aracını kullanabilir veya daha kapsamlı olan SEMrush Writing Assistant aracını kullanabilirsiniz.

Eklenti, SEO dostu bir şekilde içerik yazıldığından emin olmanıza yardımcı olur. Belirli bir anahtar kelime için Google’ın en iyi 10 rakibine dayanan öneriler ve analizler sunar.

Hedef anahtar kelimelerinizi girin ve sayfanızın içeriğini iyileştirmeye yönelik önerileri görmek için “Get Recommendations” butonuna basmanız yeterli olacaktır:

WordPress siteniz ile Google’ın üst sıralarında yer almak istiyorsanız harika içerik oluşturduğunuzdan emin olmanız gerekir. SEO Writing Assistant, içeriğin arama motoru dostu bir şekilde optimize edilmesine ve yapılandırılmasına yardımcı olurken, aynı zamanda size içerikte işe yarayabilecek ek anahtar kelimeler sunar.

Hedeflemeye çalıştığınız terimler için zaten sıralanan içeriği analiz etmek için biraz zaman harcamanız önemlidir. Zaten neyin sıralandığını anlamadan, içeriği körü körüne oluşturmaya başlarsınız. Bu da içeriğin işe yaramaması anlamına gelecektir.

10. Sayfalar ve Yazılar İçin Özel URL’ler Kullanın

Varsayılan durumda WordPress URL’yi oluşturmak için sayfanızın başlığını kullanır. Bu, başlıkların bazen uzun ve bazen arama motoru sonuç sayfasında kesik gözükmesine neden olabileceği anlamına gelir.

“2020’de satın alınacak en iyi kedi yatakları” başlıklı bir içerik yazmaya çalıştığınızı düşünelim. Başlığı girip yazıyı taslak olarak kaydettikten sonra muhtemelen https://ornek.com/2020de-satin-alinacak-en-iyi-kedi-yataklari şeklinde bir URL’ye sahip olacaksınız.

Ancak, içerikte hedeflediğiniz ana anahtar kelimenin “en iyi kedi yatakları” olduğu ortadadır. WordPress’in sunmuş olduğu URL’yi değiştirme özelliğini kullanarak URL’yi daha yalın hale getirerek “en-iyi-kedi-yataklari” şeklinde yapabilirsiniz.

11. Optimize Edilmiş Alt Başlıklar Kullanın

Sayfanızın varsayılan URL’sini oluşturmanın yanı sıra bu başlık aynı zamanda sayfanızın H1 başlığını tanımlar. Bunun ne olduğunu bilmiyor musunuz?

Bir sayfanın H1 başlığı, sayfanızın hem kullanıcılara hem de arama motorlarına neyle ilgili konusunda bağlam sağlamanın bir yolu olarak tasarlanmıştır. Bunu bir kitabın başlığı gibi düşünebilirsiniz.

En iyi uygulamalar genellikle bir H1 başlığı (sayfanın başlığı) kullanılmasını gerektirir. Ancak H2-H6 başlıklarını da kullanmalısınız. Bu durum içeriğe bir yapı kazandırır. Ayrıca metni parçalara ayırır ve okumayı kolaylaştırır.

H1 kitabın başlığıysa, H2 bölümlerini oluşturur. Sonraki etiketler alt başlıklar olarak işlev görürler. Sayfa başlıkları, sayfanızın ana anahtar kelimesini ve varyantlarını kullanabileceğiniz harika yerlerdir. Ancak bu konuda acele edip anahtar kelime doldurma yapmayın.

Her şeyin doğal olması önemlidir. Bir bloka tıklayarak stili “Başlık” olarak seçip türünü seçerek içeriğe H2-H6 etiketleri eklemeyi başarabilirsiniz.

12. Optimize Edilmiş Başlık ve Meta Açıklama Oluşturun

Sayfanızın başlık etiketi, kullanıcılara ve arama motorlarına sayfanızın ne hakkında olduğunu belirtir. Bu genellikle önemli bir sıralama faktörü olarak kabul edilir. Google arama sonuçlarında gördüğünüz tıklanabilir sayfa başlığını besleyen şey başlık etiketidir.

Yoast SEO, sayfanızın başlığını kullanarak sayfanızın başlık etiketini otomatik olarak ayarlar. Ancak bunu geliştirmek ve sayfanızın başlığına ekleyebileceğiniz anahtar kelime varyasyonları hakkında çalışmak için bunun üzerine yazmayı düşünebilirsiniz.

Parçacık değişkenlerini kullanabilir, başlık etiketi olarak özel metin ekleyebilir veya her ikisinin bir karışımını kullanabilirsiniz. Başlık etiketinizi, konumu veya amacı tanımlayan varyantları içerecek şekilde yeniden yazmayı düşünmelisiniz.

Her sayfanın başlık etiketini nasıl optimize edeceğinizi belirlemek için anahtar kelime araştırmasını kullanmanın. Böylece bu önemli sayfa ögesini yapılandırma konusunda en doğru adımı atmış olursunuz.

Meta açıklamalar artık doğrudan bir sıralama faktörü değildir. Bunlar sitenizin tıklama oranını artırarak organik performansınızı yükseltebilirler. Cazip açıklamalar yazmak için zaman ayırmaya değer bir durum söz konusudur. Başlık etiketleriyle yanı bölümde meta açıklamayı eklemeyi başarabilirsiniz.

13. Dahili Linkleri Kullanın

Sitenizdeki farklı sayfalar arasında güncel alaka düzeyi oluşturmaya yardımcı olmak ve aynı zamanda harici linklerden kazanılan otoriteyi geçirmek için dahili linkleri kullanmanız gerekir. Bununla birlikte dahili linkler kullanıcıların içeriklerde daha rahat bir biçimde gezinmesini sağlayacaktır.

WordPress’te diğer sayfalara dahili linkler eklemek gerçekten oldukça basittir. Tek yapmanız gereken, bağlamak istediğiniz metni vurgulamak ve araç çubuğundaki link düğmesine basmaktır. Bu, daha sonra bir URL yapıştırmaya veya sitenizdeki sayfaları aramanıza olanak tanıyacaktır.

14. Görsel İsimlerini Optimize Edin

İçeriğinizde resim ve zengin medya ögelerini kullanıyor olmalısınız. Aslına bakarsanız Backlinko tarafından yapılan bir araştırma içerikte yer alan görsel ögeler ile içerik arasında bir korelasyon tespit etmiştir.

Yararsız bir dosya adına sahip bir ekran görüntüsü veya resim yüklemek çok kolaydır. Bu her zaman dikkat ettiğimiz bir şey değildir. Ancak bunu yapmamamız gerekir.

WordPress ortam kitaplığına bir resim yüklemeden önce, optimize edilmiş dosya adları kullandığınızdan emin olun. Bu, bir sayfaya daha fazla bağlam verilmesine yardımcı olur. Büyük bir kedi yatağı görüntüsü için /image123.jpg yerine /buyuk-kedi-yatagi.jpg dosyasını kullanın.

Durum oldukça basittir. Görsel ne olursa olsun dosya adının gösterdiği şeyi yansıttığından emin olmalısınız. Görselleri yükledikten sonra yeniden adlandırmanız gerekirse bunun için çeşitli eklentiler kullanmayı düşünebilirsiniz.

15. Görsellere Alt Metin Ekleyin

İçerikte görselleri kullanırken her birine alternatif metin eklemiş olduğunuzdan emin olun. Alt etiketleri sadece görme engelli olan insanların ekran okuyucuları için gerekli değildir. Aynı zamanda arama motorlarına içerik ve görüntülerin açıklamasını verir.

Alternatif etiketlerin, görüntünün gösterdiği şeyin net bir açıklamasını yansıttığından emin olun. Bloklar menüsünün “Görüntü Ayarları” bölümünde WordPress içindeki herhangi bir görüntüye alternatif metin ekleyebilirsiniz.

Gelişmiş WordPress SEO İpuçları: Site Performansını Yükseltin

Yukarıdaki ipuçlarını ve tavsiyeleri takip etmeniz durumunda WordPress SEO’nun temellerini oldukça hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz. Bu adımları, oluşturduğunuz her sayfa ve gönderi için bir kontrol listesi olarak düşünün. Yanlış yapmamak için mücadele edeceğinizi unutmamalısınız.

Ancak, sitenizin performansını artırmak ve rakiplerinizin üzerinde yer almasına yardımcı olmak için yapabileceğiniz pek çok farklı şey daha vardır. Bunlara gelişmiş WordPress SEO ipuçları olarak aşağıda yer verilmiştir.

16. Site Hızını İyileştirin

WordPress başlangıçtan itibaren güçlü bir performans sunsa bile bir sitenin hızının güçlü bir sıralama faktörü olduğunu düşündüğümüz zaman bazı iyileştirmeler yapmamız gerekmektedir.

Sitenizin hızını artırma konusunda çok teknik olabilirsiniz. Ancak bunu artırmanın en etkili yollarından biri, yazılarınızı ve sayfalarınızı statik dosyalar olarak önbellek kısmına atacak bir önbellek eklentisi kullanmaktır.

Bu statik dosyalar her zaman dinamik olarak oluşturulmak yerine kullanıcılara hazır bir biçimde sunulur ve performans önemli ölçüde artırılmış olur. WordPress için W3 Total Cache, WP Super Cache veya Cache Enabler eklentilerinden birini kullanmayı düşünmelisiniz.

17. Görselleri Optimize Edin

Sitenizin hızını ve performansını artırmanın bir diğer kanıtlanmış yolu görselleri optimize etmektir. Çünkü bunlar yavaş hıza katkıda bulunan en yaygın şeylerden biridir.

İçeriğinizde çok sayıda görsel ve zengin medya varsa, sayfanın boyutu belirgin şekilde artış gösterebilecektir. Ancak bunun nedeni genellikle görsellerin gerektiği gibi optimize edilmemesidir. Yaygın olarak görsellerden biri gerçekte gösterildiğinden çok daha büyük bir biçimde kullanıldığında bu onun optimize edilmediğinin bir göstergesi olacaktır.

WordPress sitenizin tüm medya kitaplığını ve Smush eklentisini kullanarak gelecekte yükleyecek olduğunuz tüm görselleri hızla optimize etmeyi başarabilirsiniz.

18. Gerekli Yerlerde Noindex Özelliğini Kullanın

WordPress, kategoriler ve etiketler dahil olmak üzere bir dizi farklı sayfa sınıflandırması kullanır. Kategoriler, özellikler içeriği birlikte gruplarken harika bir amaca hizmet eder. Örneğin, bir yemek tarifi sitesinde farklı mutfakları kategori olarak kullanabilirsiniz.

Etiketler daha küçüktür ve genellikle belirli konulara odaklanırlar. Etiketler sitenizde olmayan kullanıcılar için nadiren kullanışlı olurlar. SEO açısından bakıldığında, bu sayfalar nadiren değerli bir şey sunarlar. Genellikle bu sayfaların dizine eklenmesini ve Google’dan trafik göndermesini istemezsiniz.

Aynı şey, WordPress’in kullandığı medya sayfaları ve diğer yazı biçimleri için de geçerlidir. Genellikle bunların Google tarafından dizine eklenmesini istemezsiniz. Bu yüzden doğrudan Yoast SEO’nun içinden “noindex” olmalarını sağlayabilirsiniz.

SEO > Arama Görünürlüğü > Kategoriler kısmını ziyaret edin. Burada hangi sınıflandırma türünün arama motoru sonuçlarında gösterilip gösterilmeyeceğini seçebilirsiniz.

Google’ın dizine eklemesini istemediğiniz tüm sınıflandırmalar, içerik türleri veya arşivler için “Hayır” seçeneğini seçtiğinizden emin olmalısınız. Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise “Ortam” kısmıdır. Buradaki “Ek dosya URL’lerini ek dosyanın kendisine yönlendiriyor musunuz?” seçeneği “evet” olmalıdır.

19. Schema Biçimlendirmesini Kullanın

Schema biçimlendirmesi, içeriğe ve verilere bağlam ekleyerek SEO çalışmalarınızı geliştirmenize yardımcı olabilir. Google’ın içeriğinizi anlamasına, farklı ve kullanışlı şekillerde sunmasına yardımcı olur. Bu da kullanıcının arama deneyiminin geliştirilmesi anlamına gelir.

Basitçe söylemek gerekirse, sayfalarınıza bağlam ekleyerek, yalnızca üst sıralarda yer almanın yanı sıra sayfanızın gösterim aldığında da tıklama alma olasılığını artırmış olursunuz.

Yoast SEO 11.0 versiyonundan beri sitenizdeki her yazı ve sayfa için tam yapılandırılmış bir veri grafiği oluşturur. Ancak WordPress içindeki belirli blokları işaretlemek isteyebileceğiniz bazı durumlar vardır. Yeni bir blok oluşturduğunuzda, burada daha fazla bilgi edinebileceğiniz bir “Yoast Structured Data Block” seçeneği görebilirsiniz.

20. Son Güncelleme Tarihleri Kullanın

Her zaman güncel ve alakalı olduğundan emin olmak için içeriğinizi düzenli olarak güncellemeniz gerekir. Ancak içeriklerin orijinal yayınlanma tarihlerini değiştirip değiştirmemeniz gerektiğini merak ediyor olabilirsiniz.

İçeriğin yayınlanma tarihine dokunmaya gerek yoktur. Son değiştirilme tarihini göstermek için WP Last Modified Info eklentisini kullanabilirsiniz. Böylece yayınlarınıza son değiştirilme veya son güncelleme tarihi bilgisini eklemeyi başarabilirsiniz.

Sonuç

WordPress’in en SEO dostu içerik yönetim sistemlerinden biri olduğu doğrudur. Ancak bu konuda en iyisi olduğunu iddia etmek doğru değildir. Sadece SEO dostu adımlar atma konusunda işinizi kolaylaştıracak bir yapıya sahiptir.

WordPress kullanıyorsanız iyi bir seçim yaptınız demektir. Yukarıdaki adımları izlediğiniz taktirde rakiplerinizi geride bırakmak için kendinizi harika bir şekilde hazırlamış olursunuz.

Kaynak: https://www.semrush.com/blog/wordpress-seo-checklist-20-tips/

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu