Backlink

Son 10 Yılda Link Oluşturmanın Değişim Gösteren 10 Yönü

Beyaz şapka taktikleri yıllar içerisinde değişmesine rağmen link oluşturma SEO çalışmalarının en önemli unsurlarından biri olmaya devam etmiştir. Bu yazıda link oluşturmanın gelişimi değerlendirilmiştir.

Arama motoru optimizasyonu (SEO) dinamik bir dijital pazarlama disiplinidir ve SEO taktiklerinden birkaçı tıpkı link oluşturma gibi gelişim göstermiştir. Bir zamanlar kullanılan link piramitleri, içerik çoğaltma, otomatik yazı paylaşımı ve buna benzer diğer çalışmalar önemli ölçüde değişim göstermiştir ve son yıl içerisinde link oluşturma daha düzenli ve kalite odaklı olmuştur.

Bu gelişimlerin büyük bir kısmı doğrudan arama motorlarıyla ilgilidir. Google, Penguin algoritma güncellemesiyle net ortamını kalitesiz linklerden önemli ölçüde temizlemiştir.

Kullanıcıların daha farkında olan bireyler olması, kötü yerleştirilen linkler konusunda bilinçli olması ve site yöneticilerinin kullanıcı deneyimini iyileştirme çabaları sayesinde artık link oluşturmanın saygı duyulan, değerli ve geçerli olduğu bir dünyada yaşamaktayız.

Aşağıda yer alan 10 yıl içerisinde değişim gösteren link oluşturmanın 10 yönüne göz atarak burada söylenenleri pekiştirebilirsiniz.

1. Acımasız Cezalar

Link şemaları her zaman kötü olmuştur, buna rağmen her zaman ceza yaptırımı olmamıştır. Geçtiğimiz yıllarda Google önemli bir adım atarak “spam” içeren backlink profiline sahip siteleri cezalandırma yoluna gitmiştir.

Eğer link şemaları çalışmalarıyla ilişkili bir siteye sahipseniz, Google tarafından sizi arama motoru sonuç sayfasında geri plana iten manüel bir ceza uygulamasını yaşamış olabilirsiniz.

Kurtarma çalışmaları her zaman mümkün olabilir ama bu tür şemalarda kurtarma süresi aylar ve hatta yıllar sürebilmektedir.

2. Berbat Linkler Artık İşe Yaramıyor

10 yıl önce link sadece bir link olarak biliniyordu. Bağlamsal olmayan linkler alabiliyordunuz.

Forum yazılarından, spam olarak gözüken blog yorumlarından, makale dizinlerinde yer alan makalelerden veya ücretsiz topluluk bloglarından bunu yapabiliyordunuz.

Bugün ise bu tür taktiklere artık tolerans gösterilmiyor. Site editörleri artık spam olarak adlandırılan linklerden uzak durmazsa Google’ın onlara ceza vereceğini biliyorlar. Google, bir linkin bu tür bir link olduğunu tespit ettiğini düşündüğü anda onun değerini nötr hale getiririr ve size herhangi bir otorite değeri kazandırmasına engel olur. Eğer Google, spam linkin izlerini yakalarsa sizi manüel olarak cezalandırabilir veya algoritma cezasıyla baş başa bırakabilir.

3. Benzer Kaynaktan Gelen Linklerin Azalan Getirisi

Farklı alan adlarından gelen linkler her zaman aynı alan adından gelen linklerden daha değerli olmuştur. Çünkü linkler daima güvenilirlik için üçüncü parti bir gösterge görevi görmektedir.

Aynı alan adından alınan linkler benzer sebepten ötürü otorite açısından gereksiz kefil olarak görülmektedir.

Ancak, bu azalan etki son 10 yıl içerisinde önemli yükseliş göstermiştir. Bugün, aynı alan adından alınan linkler muhtemelen aynı değere sahiptir fakat muhtemelen artık hiç olmadığı kadar değersizdir.

4. Site Dışı Link Oluşturma Taktiklerinde Ziyaretçi Yazarlığın Standart Hale Gelmesi

Ziyaretçi yazarlık, bir yazı yazma ve bu yazıyı harici bir platformda yayınlamak anlamına gelmektedir. Bu taktik artık link oluşturma için “altın kural” haline gelmiştir. Çünkü yeni kitlelere ulaşmak için kaliteli içerik oluşturmaya odaklanmak, sadece SEO değerinden daha fazla anlama sahiptir. Bu yazıların ceza riski neredeyse hiç yok gibidir. Bununla birlikte ortaya konan çabaların belirli kazanımlar sağlaması da şaşırtıcı olmamalıdır.

Ziyaretçi yazarlık her zaman iyi bir strateji olmuştur ancak şu anda site dışı taktikler göz önünde bulundurulduğunda en iyi strateji olarak ifade edilebilecek durumdadır.

Kaliteli içerikleri kendi sitenizde yayınlamanız link almak için önemli ve hatta en iyi taktiklerden birisi olarak ön plana çıkmaktadır. Site dışı taktikler açısından ise belirli koşulların göz önünde bulundurulması gerekir. Aksi halde kaliteli içerikleri başka platformlarda yayınlamak geçerli bir link oluşturma taktiği olarak görülmemelidir.

5. İçerik Standartlarının Yükselmesi

Herkesin ziyaretçi olarak bir yerlere katkı sağlaması mümkün olabilir. Ziyaretçi yazarlığın popüler hale dönüşmesi çevrimiçi topluluklarda farklı etkilere neden olmuştur. Rekabetin yükselmesi ve link oluşturma değerinin anlaşılması nedeniyle önemli yayıncılar dışarıdan gelen katkılara yönelik içerik standartlarını ciddi düzeyde yükseltmişlerdir.

Artık ziyaretçi yazarlık fırsatları eskisi kadar kolay bulunamamaktadır. Editörlerle veya site yöneticileriyle yakın ilişkiler ve iletişim kurmak gereksinim haline dönüşmüştür. Artık bu tür yayınlar için yüksek kaliteye sahip içerikler üretmek çok daha zorlayıcı bir hal almıştır.

6. Basın Bülteni Linklerinin Değersizleşmesi

Basın bültenleri bir dönem link oluşturma konusunda popüler taktiklerden birisidir. Haber kaynakları yüksek otoritelere sahipti ve haber değeri taşıyan başlıklara sahip olmazın durumunda, önemli basın bültenleri dağıtım alanlarına yazdığınız bir basın bültenini kaydederek link alabilme şansına sahiptiniz. Ancak bu taktiğin çok popüler olması neticesinde Google basın bültenlerinin otorite gücünü düşürerek bu linkleri değersizleştirmiştir.

7. Anahtar Kelime Dolu Çapa Metinlerinin Sorun Haline Gelmesi

Bundan 10 yıl önce anahtar kelimelere sahip çapa metinleri kullanmak dahili linklere belirgin bir sıralama gücü kazandırmanın en iyi yolu durumundaydı. Bugünlerde ise Google’ın kalite değerlendirmeleri oldukça geliştiği için manipülasyon amacıyla doğal olmayan çapa metni kullanımını fark edebilmekte ve bunları spam benzeri link göstergesi olarak tanımlamaktadır. Çapa metinleri ceza almamak için artık doğal olmalıdır.

8. Link Kazanmanın Geçerli Taktik Olması

Link oluşturma kavramı harici sitelere manüel olarak link yerleştirme işlemine verilen isimdir. Fakat doğal linkler elde edebilmenin çok daha iyi bir yolu bulunmaktadır. Oluşturmuş olduğumuz fantastik içeriklerle link çeken bir mıknatıs sahibi olabilirsiniz.

Yıllar önce bu etkili bir link oluşturma taktiği değildi çünkü Google dahi spam benzeri linkler konusunda kılavuza sahip olmuştur. Bu kılavuzlar zorunlu değildi. Bu sayede spam benzeri manipülasyon taktikleriyle arama görünürlüğünü yükseltmek oldukça popülerdi. En önemlisi bu taktikler işe yarar taktiklerdi.

Şimdilerde ise Google spam benzeri manipülasyona kaçan link oluşturma yöntemlerini boşa çıkaracak adımlar atarak link kazanımını tekrardan geçerli taktik haline dönüştürmüştür.

9. Link Kazanımının Zorlaşması

Bu gelişmeler ışığında her ne kadar link oluşturma basit bir hal (yüksek kaliteye sahip içerik oluştur, yayınla ve dağıt) almış olsa bile iyi linkler oluşturmak aslında daha da zorlaşmıştır. Eğer link kazanma yöntemini takip edecekseniz doğal linkler elde etmek oluşturduğunuz içeriğin hazır bir kitleye sunulmasını ve otorite sahibi olunmasını gerektirir. Bu durum başlangıç aşamasında olan veya küçük olan işletmelerin işini zorlaştırmaktadır. Mevcut otoriteden destek alınması, bunun ziyaretçi yazarlıkla yapılması ve söz konusu marka için bir kitle oluşturulması takip edilmesi gereken yol olarak ön plana çıkmaktadır.

10. Her Şey Sıralama Anlamına Gelmemesi

Evet, link oluşturmanın temel amacı arama motorlarında daha yüksek sıralamaya sahip olmak için daha fazla otorite sahibi olmak olabilir. Fakat sıralamanın dışında çok daha iyi faydaları olabilmektedir. Marka bilinirliği, yazar itibarı ve yönlendirilmiş trafik fayda sağlayabileceğiniz birkaç farklı yoldur.

Bugün, link oluşturma müşterilere daha iyi içerik ve genel anlamda daha iyi deneyim sunmaktır. Eğer orijinal, pratik, değerli içerikler sunmayı başarabiliyorsanız, yayınladığınız her ziyaretçi yazısı veya dahili site parçası daha fazla görünürlük ve bununla birlikte link kazanacaktır.

Her ne kadar daha çok farklı teknik yönler olsa bile link oluşturmanın standartları yüksek olacaktır. Link oluşturma artık daha karmaşık ama aynı zamanda çok daha ödüllendirici bir niteliğe sahiptir.

Furkan GÖKÇÖL

Zamanın başlangıcında kendimi acil sağlık sektöründe geliştirmiştim. Ancak tam şu anda dijital pazarlama ve özellikle de arama motoru optimizasyonu konusunda kurumsal firmalara ileri düzey çözümler sunuyorum. Bütün bu yoğun serüvene istinaden şu an Nişantaşı Üniversitesi'nde Yeni Medya son sınıf; Psikoloji üçüncü sınıf öğrencisi olarak akademik hayatıma devam ediyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu